Onderhoud lithium-ion motoraccu's

Onderhoud lithium-ion motoraccu'sOnderhoud lithium-ion motoraccu's
Onderhoud lithium-ion motoraccu's

Motorstroom is de accu specialist in Noord-Brabant. Zowel in onze fysieke winkel in Nieuwkuijk als online leveren wij motor accu’s en service aan alle gebruikers. Naast accu’s beschikken wij ook over een divers aanbod van druppelladers en accutesters.

Via deze pagina leggen we u graag uit hoe een lithium ion motor accu werkt, hoe je deze moet onderhouden en hoe je deze eventueel kan vervangen. Mocht je nog meer uitleg/ informatie willen neem dan gerust contact met ons op.

Welke lithium-ion motoraccu heb ik nodig?

Op de website van Motorstroom kun je eenvoudig bekijken welke lithium ion accu geschikt is voor jouw motor. Door uw merk, model en bouwjaar van uw motor te selecteren komen alle accu’s naar voren die in uw motor passen. Deze accu’s hebben de juiste afmetingen, capaciteiten en spanning. Zo weet je zeker dat je de juiste accu koopt.

Onderhouden van lithium motor accu's

Een gel accu valt onder de categorie onderhoudsvrije motoraccu’s. Hiermee wordt bedoeld dat de accu’s niet zelf bijgevuld hoeven te worden met accuzuur. Het is helaas wel zo dat een motoraccu enige aandacht vereist, vooral als deze niet gebruikt wordt.

Hoe werkt een lithium-ion motoraccu?

De lithium ion motoraccu combineert een zeer laag gewicht met met bijzonder goede prestaties. Deze accu is ook nog eens eenvoudig te onderhouden. Lithium is een zeer licht metaal dat reageert op de elektronen in de acu. Een ion is een elektrisch geladen deeltje, in dit geval een lithium deel, dat door de accu heen gaat. Hieruit ontstaat een chemische reactie, deze wordt vervolgens opgeslagen in de accu. Dit wordt omgezet in elektriciteit als de motor hierom vraagt.

Hoe onderhoud je een lithium-ion accu?

Eigenlijk werkt het onderhoud van een lithium-ion motoraccu hetzelfde als bij alle andere accu’s. Het enige waar je bij een lithium ion motoraccu extra rekening mee moet houden is koude temperaturen. Bij koude temperaturen kunnen de elektronen moeilijker van het ene contactpunt naar het andere stromen. De accu kan dan ook sneller kapot gaan in de kou.


Daarnaast is het altijd goed om de zekeringen van de motor te controleren en vrij te maken van condens / aanslag van vocht en vuil. Ook de accupolen werken het beste wanneer deze schoon en droog zijn. Deze kunt u dus ook eens controleren en wellicht wat oppoetsen.

Hoe test je de status van de lithium batterij?

Een gel accu test je op dezelfde manier als iedere andere accu. Je kan deze testen door een aantal dingen te controleren bij je motor.

  • Controleer of de motor een goede koude start heeft, mocht de startmotor niet genoeg stroom krijgen kan het zijn dat de accu te weinig startcapaciteit levert.
  • Wanneer de verlichting van de motor feller gaat branden als je versneld tijdens het rijden is waarschijnlijk de spanning van de accu te laag
  • De accu laad niet meer goed op aan de druppellader, de laadspanning is dan niet meer in orde

Het is ook mogelijk om al deze waarden te testen met een accutester. Met een accu tester meet je alle capaciteiten en spanningen van jouw lithium motoraccu. Hierdoor zie je duidelijk wat er mis is met jouw accu en of je wellicht een nieuwe accu nodig hebt.

Het gebruik van een Druppellader

Een lithium ion accu kan erg slecht tegen ontladen. Een lithium accu ontlaadt zich niet snel, maar als deze ontlaadt gaat hij ook vaak kapot. Het is dus verstandig om deze duurdere accu regelmatig aan een druppellader te leggen.

Voor een lithium ion accu heb je een lithium ion druppellader nodig. Let er dus ook op bij het gebruiken van een druppellader dat deze geschikt is voor jouw accu. Een lithium ion druppellader kan ook gebruikt worden voor conventionele en onderhoudsvrije loodzuur/ AGM en SLA accu’s. Echter wordt dan niet het goede programma gebruikt voor het laden, waardoor de acculader niet meer intelligent is.

Hoe vervang je een lithium-ion motoraccu?

Het vervangen van een lithium-ion accu begint bij het verzorgen van een nieuwe accu. Deze zijn zoals eerder genoemd eenvoudig te vinden op onze website.

Hoe demonteer je een lithium-ion accu?

Het demonteren van een lithium accu begint bij het bereiken ervan. In de handleiding van jouw motor staat beschreven waar de accu zit en hoe je deze eruit moet halen. Op deze pagina zullen we ook de stappen doorlopen.

Wanneer je bij de accu bent aangekomen is het belangrijk om eerst de minpool (-) los te maken en deze vrij te houden van metalen. Daarna kun je zorgeloos de pluspool (+) loskoppelen en de accuklem en bevestigingsschroeven verwijderen. De accu is nu klaar om eruit gehaald en gerecycled te worden. De lithium-ion accu mag gekanteld worden, omdat deze lekvrij is.

Het recyclen van een lithium accu

Een lithium-ion accu mag niet bij het huisvuil. Voor het inleveren zijn er een aantal opties. Bij de meeste stortplaatsen is er een gedeelte voor accu’s, anders kun je op internet zoeken naar een lokale plaats waar je accu’s kwijt kan. Echter is er nog een optie, je kunt namelijk altijd jouw lithium ion accu inleveren bij het bedrijf dat je deze hebt gekocht.

Hoe monteer ik een lithium accu?

Het monteren van de lithium ion accu is eenvoudig. De lithium accu komt gebruiksklaar vanuit de fabriek, enkel moet folie worden verwijderd als dit erop zit. Vervolgens plaats je de accu rechtop in de accubak en koppel je de pluspool (+) aan. Hierna sluit je de minpool (-) aan en bevestig je de eerder losgemaakte accuklem(men). Nu is de accu goed aangesloten en vastgezet.

Het in gebruik nemen van de nieuwe accu

Een nieuwe lithium-ion accu kan je het best eerst volledig opladen voordat je deze in gebruik neemt. Vervolgens kan je de eerder genoemde testen doen/ testen met een accutester om te kijken of de accu functioneert zoals het hoort. Daarna is het zaak om de onderhouds stappen te blijven doorlopen.

Tips and tricks

  • Met de parts finder kunt u gemakkelijk een accu vinden die geschikt is voor uw motor
  • Wanneer je een accu bij ons hebt gekocht kun je deze ook bij ons inleveren om te recyclen
  • In Nederland zijn er veel gezamenlijke inleverplaatsen om afgewerkte accu’s te recyclen

  • Merk
  • Model
  • Jaar